Gabriëlle, secretaris van onze stichting, ging sinds een lange tijd weer skiën ondanks haar slechte zicht.

Rond mijn 22e ging ik voor het eerst skiën. Een vakantie midden in de natuur en daarbij ook nog eens actief bezig zijn… Ik was gelijk verkocht! Er volgden nog meer jaren dat ik op wintersport ging. Elk jaar op les en genieten van het skiën en natuurlijk ook het apres-skiën, want dat hoort er uiteraard ook bij.

Toen we kinderen kregen, besloten we tijdelijk niet meer te gaan skiën omdat het met kleine kinderen lastig zou zijn zonder oppas en bovendien kostbaar. Nu, 12,5 jaar later, begon het steeds meer te kriebelen om weer te gaan wintersporten. Onze kinderen zijn inmiddels elf en negen en kunnen samen gezellig in een skiklas. Toch twijfelden we nog of we wel moesten gaan, omdat mijn zicht sinds ik begon met skiën aanzienlijk was verslechterd van 60% naar 15-20%. Uiteindelijk hakten we de knoop door en besloten we om toch te gaan.

En zo gezegd zo gedaan. We gingen naar St. Johann in Tirol, een prachtige plek met mooie blauwe pistes en niet te druk. De kinderen gingen 2 dagen op les en wij gingen gelijk de eerste dag al met de gondel naar boven zonder les te nemen. Ik wilde het niet laten merken, maar het was best spannend. Het ging eigenlijk best goed, maar ik merkte wel dat het lastig was om de berg af te gaan met slecht zicht. Op de tweede dag stonden we weer op de berg en had ik tranen in mijn ogen. We besloten om daarna twee dagen les te nemen, omdat er voor elk probleem een oplossing is.

We vertelden onze skileraar dat ik slecht zag en zij adviseerde ons om een hesje te kopen en er BLIND op te schrijven. Zij en mijn man droegen ook een hesje. Het voelde in eerste instantie vervelend om zo op te vallen, maar het idee om fijn te gaan skiën was groter dan de gedachte aan het opvallende hesje. Ik was blij dat we het gedaan hadden, want het was zoveel fijner om de berg af te gaan en iemand te volgen als je slecht ziet. De skileraar gaf aanwijzingen met haar stok als ze een bocht om ging, wat voor andere mensen overdreven en opvallend was, maar voor mij erg behulpzaam.

Zo zie je dat je eigenlijk best veel kan, als je maar wil en als je maar een oplossing zoekt. We hebben genoten van deze vakantie en we gaan volgend jaar weer