Reizen en vervoer

Reizen en vervoer

Het openbaar vervoer
Wist je dat er speciale regelingen bestaan voor slechtzienden in het openbaar vervoer? Zo kan er voor reizen met het openbaar vervoer een OV-Begeleiderskaart aangevraagd worden via Argonaut. Met deze kaart kan iemand gratis met jou meereizen. Klik hier om meer hierover te lezen. Of bel meteen naar 030-2354661 om een begeleiderskaart aan te vragen.

Geen begeleider nodig, maar kun je wel wat hulp gebruiken om van perron 1 naar perron 6 te komen. Dan biedt de NS ook reisassistentie aan. Lees hier meer.

Vervoer naar het ziekenhuis
De zorgverzekeraar vergoedt ziekenhuisvervoer indien iemand die slecht ziet zich enkel onder begeleiding kan verplaatsen. Informatie hierover is te vinden bij de eigen zorgverzekeraar. Let wel op dat er een jaarlijkse eigen bijdrage mee telt (111.-). Dit kan dus alleen uit bij regelmatige bezoekjes.

Vanuit de wet WMO, welke bovenaan werd beschreven, kan er ook ziekenhuisvervoer geregeld worden.

Taxi-vervoer voor recreatieve uitstapjes
Valys is er voor reizigers met een mobiliteitsbeperking die sociaal-recreatieve uitstapjes buiten de eigen regio willen maken. Op familiebezoek of een dagje erop uit? Voor de korte afstanden is er in veel plaatsen een lokaal of regionaal vervoerssysteem, maar als je verder van huis wilt, dan is er Valys. Valys kan gebruikt worden als er verder gereisd wordt dan 5 OV-zones of 25km vanaf uw woonadres. Dit alles voor een aantrekkelijk tarief.

Valys biedt hiernaast ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein. Lees hier alles over Valys.

Afgekeurd voor het rijbewijs, wat nu?
Als jouw gezichtsscherpte lager is dan 0.5/50% of jouw horizontaal gezichtsveld kleiner is dan 120 graden dan mag je formeel geen auto meer besturen. In dit geval kan de oogarts je verwijzen naar Visio voor het AutO-Mobiliteit programma. Hierbij wordt dan uitgezocht of je eventueel nog met een BTS mag rijden.
Lees hier alles over het Auto-Mobiliteit programma. Op deze pagina staat ook informatie over het veilig deelnemen aan verkeer zonder een auto, of bel direct naar 088 585 85 85.

Lees hier ook het verhaal van Kirsten Smit. Zij rijdt met een BTS.

Heb jij meer tips rondom het onderwerp ‘reizen en vervoer’, stuur deze dan op naar kim@adoa.eu

Naar de inhoud springen