Te slechtziend voor een normaal rijbewijs, maar toch kunnen rijden

Autorijden is voor mensen met een visuele beperking niet zo vanzelfsprekend als dat voor de meeste mensen is. Een visuele beperking hebben betekent niet altijd dat een rijbewijs behalen onmogelijk is, maar wel moeten mensen met een visuele beperking regelmatig gekeurd worden. Afgekeurd voor het gewone rijbewijs? Dan had je jaren geleden gewoon pech, maar sinds 2009 is er een nieuwe regeling, rijden met een bioptische telescoop (BTS). Kirsten Smit (21) vertelt ons graag wat over haar ervaring met de bioptic.

Hallo! Ik ben Kirsten Smit. Ik ben 21 jaar en studeer Docent Beeldende Kunst en Vormgeving in Groningen. Daarnaast heb ik ADOA en zit ik momenteel op 30% visus.

Toen ik klein was werd het al snel duidelijk dat auto rijden niet voor mij weggelegd zou zijn. De grens voor het rijden ligt namelijk o.a. op 50% visus en die was ik toen al gepasseerd. Ik heb dit altijd wel een beetje jammer gevonden, maar het was natuurlijk niet anders. Toen ik 16 werd heb ik dan ook mijn scooter rijbewijs gehaald, want hier zit geen medische keuring aan vast, en was ik hier super blij mee. Ik vond scooter rijden altijd super leuk en zei over het auto rijden dat ik wel een hele knappe chauffeur zou uitzoeken die mij dan maar kon rondrijden. Maar toen ik 17 werd was het opeens wel mogelijk om auto te rijden, maar dan met een BTS. Een soort bril met daarin een telescoop waarmee je bijvoorbeeld de borden of bijzondere situaties op de weg kan bekijken. Het was even wennen, maar na een heleboel speciale lessen bij VISIO in Haren en rijlessen bij Rosita heb ik geleerd om met deze bijzonder bril auto te rijden. Het was echt alsof er een wereld voor mij openging desondanks dat er een rijlimiet aan mijn rijbewijs vast zat. Ik mocht namelijk alleen van een uur na zonsopkomst tot een uur voor zonsondergang rijden. In de zomer is dit prima. In de winter wordt dit lastig want dan gaat de zon al onder om een uur of vijf.

Een jaar geleden kwam zelfs hier verandering in. Alle mensen die met een BTS rijden mochten individueel opnieuw rijexamen doen, maar dit keer speciaal voor in het donker. Samen met mijn moeder heb ik dit gehaald en nu kan ik met de BTS auto rijden wanneer ik maar wil.

Ik woon in Groningen dus rij ik vaak in de weekenden naar huis in Drenthe. Het is fijn dat het allemaal zo kan en ik nu mijn eigen knappe chauffeur kan zijn:)

Kirsten heeft de maker van de BTS gemaild met een aantal vragen. Wij hopen hier snel antwoord op te krijgen, zodat we ook wat meer informatie met jullie kunnen delen! 

Deel dit bericht via
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Naar de inhoud springen